Luovan ensimmäinen puolitoista vuotta on sisältänyt asiaankuuluvaa epävarmuutta sekä iloisia yllätyksiä

Luova on löytänyt tukevan jalansijan markkinoilta jo ensimmäisen toimintavuotensa aikana.

Tiistaina tammikuun viides päivä vuonna 2021 perustajalääkärimme Sami Kastisen Hyundai hurahti käyntiin Saaristokaupungissa ja navigaattoriin oli määränpääksi syötetty Äänekosken terveyskeskus. Tällä samaisella päivämäärällä alkoi varsinaisesti Luova Lääkäreiden taival.

Taustoja yhtiön rakentamiselle oli toki tehty lähes puolitoista vuotta. Tämä kaikki piti sisällään rahoituksen järjestelyä, tarvittavien lupien ja vakuutuksien hakemista, henkilöstön rekrytoinnin ja työnkuvien miettimistä sekä kotisivujen, yhtiön nimen ja logon suunnittelun. Näin osan mainitakseni. Nämä kaikki tehtiin päivätöidemme oheen, joka osaltaan venytti kestoa. Tavoitteissamme oli alun perinkin startata yhtiö tammikuussa 2021, joten aikataulu piti.

Myös toinen perustajalääkärimme Juho Pajula aloitti työnsä Äänekosken terveyskeskuksella tehden neljäpäiväistä viikkoa. Äänekoski oli Samille ja Juholle entuudestaan vieras terkkari, mutta valikoitui ensimmäiseksi asiakkaaksemme hallinnon työntekijöidemme aikaisemman asiakassuhteen seurauksena. Vaikka Kuopiosta onkin Äkiin hivenen matkaa, niin omien toiveiden mukainen työviikko ja toimiva arki terveyskeskuksella tekivät poikien arjesta miellyttävän.

Ovien avaamista, tunnettuuden lisäystä ja rapujuhlien muistelua

Kevään edetessä pieneen työyhteisöömme alkoi löytyä lääkäreitä hivenen eri suunnista. Santun ja Ollin verkostojen kautta tuttuja lääkäreitä oli paljon. Tähän lisäyksenä Samin ja Juhon kurssikaverit, entiset työkollegat ja tutkimustutut. Kevään 2021 aikana joka kuukausi meitä oli aina hivenen edellistä kuukautta enemmän. Markkinointikanavista aika nopeasti Instagram-tilimme muodostui meille luontaiseksi kanavaksi kertoa toiminnastamme ja työmahdollisuuksistamme. IG:n puolella olemme halunneet mahdollisimman läpinäkyvästi kertoa ensiksikin meistä ihmisistä, mutta myös työvaihtoehdoista, palkoista ja arjesta muutenkin. Seuraajamäärän kasvu ei ole ollut itse tarkoitus, mutta mukava on huomata kuinka moni kandi ja lääkäri on löytänyt meidät somen puolelta.

Uusia asiakkaita ensimmäisen vuoden aikana tuli lisää käytännössä joka kuukausi. Viime vuonna suurimmat asiakkaamme olivat Siun Sote ja Kuopion kaupunki, mutta tasaista toimitusta oli moneen suuntaan. Asiakkaita oli yhteensä jonkin verran päälle toistakymmentä.

Lääkäritarve on monelle asiakkaallemme arkipäivää, joten ratkaisun kanssa soittaessa monesti keskusteluyhteydet saatiin avattua hyvissä merkeissä. Kevennyksenä mainittakoon, että on ollut hauska huomana nykyään ylilääkäreinä olevan niitä tuttuja ihmisiä, jotka vajaa 10 vuotta sitten remusivat rapujuhlilla nuorina kandeina vailla huolen häivää. Tittelit ovat muuttuneet, mutta ihmiset ovat samoja. Yhteinen historia toki helpottaa arjen yhteydenpitoa, mutta paras tapa vankistaa luottamusta ja yhteistyötä on löytää asiakkaille apua – eli lääkäreitä.

Toimihenkilöuutisia, tk-palveluita ja tasaista kasvua

Syksyn tullen arjen hallinnon toimivuuden varmistamiseksi teimme päätöksen toimihenkilörekrytoinnin käynnistämisestä. Toimihenkilömarkkinoilla Luova Lääkärit herätti selvästi kiinnostusta, sillä HR-koordinaattorin tehtävää haki kolmekymmentä henkilöä. Tästä osaajajoukosta uudeksi luovalaiseksi valikoitui Tiiu Kähkönen. Tiiu oli toiminut aiemmin Kuopion Fressin palvelupäällikkönä vastaten henkilökunnasta, rekrytoinnista, hallinnosta ja asiakastyytyväisyydestä. Sittemmin Tiiusta on muokkautunut juuri Luovan näköinen osaaja ja työssään uuttera lääkäreiden auttaja.

Syksyn pimetessä ja talvea kohti siirryttäessä joukossamme oli niin tk-palveluiden suorittajia, YEK:n vapaavalintaisten tekijöitä, osa-aikaisia, etätyöntekijöitä, ensimmäinen erikoislääkäri sekä muutama sairaanhoitajakin. Yksi selvä sisäinen tavoitteemme oli saada työvalikoimaa monipuolistettua sekä maantieteellisesti että työnkuvallisesti. Molemmissa olemme onnistuneet, tosin työ on vielä silläkin saralla kesken.

Syksyn yksittäisiä kohokohtia oli muutto suurempiin toimitiloihin Novapolikselle Viestikadulle. Valoisat ja nykyaikaiset tilat lisäsivät intoa tulla toimistolle etätyöt keittiön pöydällä -vaihtoehdon sijasta. Toinen iso tapahtuma oli pikkujoulumme, jotka rajoitusten puitteissa saatiin järjestettyä toivotun näyttävästi. Vieraiksi oli kutsuttu omien työntekijöidemme lisäksi viimeisten vuosikurssien opiskelijoita. Illan kulusta ja viihtymisestä pitivät huolta koomikko, taikuri sekä tiskijukka.

Ensi vuotta kohden Luovasti nauttien

Kuluvasta vuodesta on neljännes lusittuna, mutta ajatuksemme on katsastettu jo pitkälti syksyyn. Tässä työssä kalenteri ja ajatukset eivät mene samassa rytmissä, sillä monesti työtehtäviä täytyy alkaa selvittelemään työntekijöillemme ja töiden tiedustelijoille useita kuukausia etukäteen. Syksyllä oltaisiin jo myöhässä.

Ensimmäisestä toimintakuukaudestamme alkaen olemme pitäneet kiinni ideasta, että työntekijöille järjestetään mahdollisuus osallistua virkistyspäivään joka kuukausi. Näitä päiviä olemme kutsuneet Luoviksi Päiviksi. Toistaiseksi Luovat Päivät ovat olleet Kuopiossa, mutta työntekijöidemme työskennellessä nykyään laajemmalla säteellä, on mietintöihin otettu myös Luovien päivien jalkauttamista toisinaan muuallekin. Päivien sisällön osalta kuunnellaan työntekijöidemme toiveita. Tähän mennessä olemme käyneet katsomassa teatteria ja stand-uppia (Teemu Vesterinen Luova Lääkärit roustauksella!), pelaamassa simulaattorigolfia, padelia kuin värikuulasotaakin. Toisinaan Luovan päivän on täyttänyt hotwingsit ja tietovisa toimistolla. Kuluvalle vuodelle mietinnässä on monenlaista viritystä ihmisten iloksi.

Edelleenkään emme ole koon puolesta muuta kuin sinappitahra rinnuksilla isoihin terveysjätteihin verrattuna, mutta perusasiat ovat kunnossa. Luova Lääkärit kasvaa tasaisesti, lääkäreidemme työsuhteet ovat selvästi keskiverto reppulääkärifirmoja pidempiä ja ihmisten viihtyvyydestä pyritään pitämään hyvää huolta. Samalla sapluunalla tarkoitus aikanaan startata myös vuosi 2023.

Olli Malkavaara

Yksi Luova Lääkäreiden perustajista.
Arjessa vastuulla rekrytointi, hallinto ja liiketoiminta.
Vapaa-ajalla yrittää urheilla ja kaitsii neljää lasta vaihtelevin tuloksin.

Avaa chat
Ota yhteyttä
Hei,
kuinka voimme auttaa?